Jacob i Emily bili su jako uzbuđeni! Namjeravali su putovati zrakoplovom baki za Božić. Stalno su razmišljali o tome kako bi bilo zabavno otići na odmor, igrati se sa svojim rođacima i otvarati darove. No nisu znali da ih čeka još uzbudljivije iznenađenje. Kada su djeca stigla do bakine kuće, zatekla su je kako se brine za slatko štene. Kako im je bilo zabavno igrati se s njim! Napokon je stiglo božićno jutro. Nakon što su otvorili sve darove, baka je rekla da ima još jedan i požurila po njega. Ubrzo se vratila noseći veliku pokrivenu posudu. Jacob i Emily pitali su se što bi to moglo biti. Što mislite, što su pronašli unutra? Bilo je to isto štene s mašnom oko vrata! „O, to je naše štene?!“ upitali su u čudu.

Čuvanje zdravlja vašeg šteneta
Ne bi li bilo zabavno da vam netko pokloni štene? Mislite li da trebate znati kako se brinuti o svom novom ljubimcu kako bi narastao i bio zdrav? Naravno! Najprije se trebate pobrinuti da jede dobru hranu. Štenad treba mnogo dobre hrane kako bi mogla narasti snažna – a trebate i vi. Bog nam daje mnogo dobrih namirnica za jelo, poput voća, povrća, kruha, žitarica i orašastih plodova.

Neke namirnice ne bi trebalo jesti. Isto tako, neke vrste hrane ne biste trebali davati ni svom štenetu. Bi li čokoladica bila dobra hrana za njega? O, ne! Od čokolade psima može biti prilično zlo. Slatka hrana nije dobra ni za vas. Od nje i vama može biti zlo.

Zasigurno biste pustili svoje štene da se igra vani na svježem zraku i suncu kako bi se malo razgibalo. Kada biste izašli trčati i igrati se s njim, radili biste ono što je dobro za svoje zdravlje – vježbali biste te biste bili na svježem zraku i suncu. Kakva zabava!

Nakon igranja vani moglo bi se dogoditi da ružičasti jezik vašeg malog štenca visi. Možda bi čak i tužno stavio svoju glavu na vašu nogu. To znači da mora popiti hladnu vodu. I mi trebamo piti mnogo vode (4 do 8 čaša vode dnevno, ovisno o tome koliko ste veliki).

Nego, što vaše štene treba ako je pospano nakon toliko zabave? Treba malo odrijemati. Također, treba i dugi san noću kako bi raslo i bilo zdravo. I mi trebamo mnogo sna – posebno kada smo mladi – najmanje deset sati svaku noć. Tko nam daje san? „Ljubljenomu svojemu on i u snu daje“ (Psalam 127,2).

Ponekad svom štencu trebate reći „ne“. „Ne“ biste strogo trebali reći kada biste ga vidjeli kako žvače električni kabel ili pije sredstva za čišćenje podova. Ne želite da se ozlijedi ili da ugine. Reći „ne“ dio je Božjeg plana da i mi ostanemo sretni i zdravi. Kažemo „ne“ pivu, alkoholu, cigaretama i drogama — svemu što može naštetiti našem tijelu ili učiniti da se razbolimo.

Kome ti pripadaš?
Da imate štene, sigurno biste željeli da bude zdravo i da dugo živi. Uostalom, voljeli biste to štene! Jeste li znali da pripadate nekome tko vas jako voli? Biblija kaže: „Ili ne znate da je vaše tijelo hram Duha Svetoga u vama, kojega imate od Boga te niste svoji?“ (1. Korinćanima 6,19)

Zato je važno da se brinete o svom tijelu. Mi pripadamo Bogu. On nas je stvorio i On nas voli, pa želi da i mi budemo zdravi i sretni!

Mislite li da se štene Jacoba i Emily mora brinuti o tome gdje će pronaći hranu za jelo ili hoće li biti sigurno noću dok spava? Ne. Ni vi se ne trebate bojati. Svaku večer i svako jutro možete kleknuti kraj svoga kreveta i moliti Boga da se brine za vas. U Bibliji možete naučiti Božja obećanja, poput ovog: „Kad me strah spopadne, ja ću se u te uzdati.“ (Psalam 56,3) Povjerenje u Božju brigu dio je Božjeg plana da nam pomogne da ostanemo zdravi i sretni.

Želite li činiti ove jednostavne postupke kako biste i vi bili zdravi i sretni?

Preuzmi PDF