Mozak je nevjerojatan i složen organ. Na dan rođenja došli ste na svijet s otprilike stotinu milijardi moždanih stanica. Te stanice, neuroni, međusobno se povezuju i „prespajaju“. Tijekom vremena veze između stanica se pojačavaju na nekoliko načina, uključujući ponavljajuće izlaganje nekom postupku.

U svojoj knjizi „The Shallows: What the Internet is Doing to Our Brains“ Nicholas Carr piše da uporaba interneta odvlači pažnju te onesposobljava našu mogućnost dubokog promišljanja i stvaranja novih uspomena.

Srećom, s pravom perspektivom moguće je ubrati dobrobiti interneta bez dodavanja nepotrebnog stresa vašem umu i životu.

Evo kako se možete služiti internetom na mudar način i sačuvati svoje zdravlje.

1. Radite aktivnosti koje jačaju pažnju i kritičko razmišljanje
Barem jednom dnevno provedite vrijeme radeći na nekom manjem zadatku bez prekida, npr. čitanje poglavlja iz neke knjige ili sviranje nekog instrumenta. Dok to radite, oduprite se potrebi da pogledate na mobitel ili internet. Za jačanje kritičkog razmišljanja možete pročitati neki članak i potom razmišljati i propitivati to što ste pročitali.

2. Izađite u prirodu
Uzmite pauzu od tehnologije i provedite vrijeme u prirodi. Uz mnoge dobrobiti koje ima na vaše fizičko zdravlje, dokazano je da šetnja u prirodi može poboljšati vašu kreativnost. Kada ste već vani, možete povećati brzinu hoda i odraditi manju tjelovježbu — koja je još jedan od načina kako prirodnim putem „prespojiti“ svoj mozak.

3. Stvorite „zonu bez tehnologije“
Razmislite o periodu u danu ili mjestima u kući kada/gdje biste se mogli isključiti od svijeta i u potpunosti odvojiti od tehnologije. „Zona bez tehnologije“ može biti vaša spavaća soba ili vrijeme za ručak – odredite sami. Kako god odlučili, nađite vrijeme i mjesto kada ćete biti slobodni od interneta i svih načina na koji vam on odvlači pozornost.

Dr. sc. Beatrice Tauber Prior, klinička psihologinja, preuzeto iz časopisa „Život i zdravlje“ (br. 2, 2019)