Jo-jo efekt je termin kojim se označava pojava cikličnog gubljenja kilograma i ponovnog vraćanja izgubljenih kilograma. Većina ljudi mršavljenje doživljava kao kratko razdoblje „pokore“ nakon kojega će nastaviti uobičajeno jesti. No kada se vratimo na staro ponašanje, kilogrami se brzo vrate te ih čak zna biti i više.

Evo kako izbjeći jo-jo efekt:

1. Mršavite postupno
Najbolji je način mršavljenja postupan i stalan gubitak tjelesne težine brzinom od 0,5 do 1 kg tjedno. Osim što će vam to pomoći da kasnije održite postignutu tjelesnu težinu, zdravije je za vaš organizam. Najzdravije su dijete one koje uključuju male, ali značajne promjene zdravstvenog ponašanja tijekom duljih vremenskih razdoblja, čime vas uče zdravom načinu života na kojemu kasnije možete trajno ostati. Redovita tjelovježba sastavni je dio zdravog mršavljenja.

2. Razmišljajte pozitivno
Ako sami sebe osuđujete zbog svoje prekomjerne tjelesne težine, ako se osjećate depresivno ili ste neraspoloženi zbog toga, morate promijeniti i svoj način razmišljanja. Usmjerite svoje misli na ono što možete napraviti, na način kako ćete to postići, na razloge zašto biste to trebali učiniti i na put koji će vas dovesti do uspjeha.

3. Pronađite podršku
Neka to bude osoba ili osobe od povjerenja kojima je stvarno stalo do vas i koje znaju vaše ciljeve, vaše slabosti i vaše jake strane. Potrebni su vam razumijevanje, utjeha i podrška, jer će vam to pomoći u održavanju promjene. Ako svima obznanite svoj odlazak na dijetu, doživjet ćete osudu okoline ako vam se dogodi jo-jo efekt, što vas može obeshrabriti u daljnjim pokušajima gubitka tjelesne težine.

Zapamtite: Mršavljenje zahtijeva dugotrajno odricanje i strpljenje, ali cilj se višestruko isplati!

Roberta Katačić, dr. med., MPH, preuzeto iz časopisa „Život i zdravlje“ (br. 2, 2019)